היתרונות בשיווק ומיתוג חושי בריח

אז החלטתם שאתם מאוד רוצים ריח ממותג. השאלה היא למה? מה היתרונות שיש בזה? למה כדאי לכם להשקיע בזה? 

רושם ראשוני: 

אין שני לרושם ראשוני. בשניות הראשונות שבנאדם נכנס למקום מסוים, המוח שלו מיד מתחיל לערוך חישוב מהיר באמצעות מסרים שחושים כמו ראיה, שמיעה, ובעיקר ריח קולטים. כן זה נשמע שריח נמצא בתחתית הרשימה של המדדים הקובעים את הרושם של המקום (לרוב בוחרים להשקיע יותר בעיצוב, בסדר וניקיון, ולפעמים גם במוזיקה) אך האמת היא שריח הכי משפיע על הרושם הראשוני. למה? ריח הוא החוש היחידי שמשפיע ישירות על התת מודע שלנו. ריח גורם לתת מודע לשלוח מסר ישירות למודע ולתרגם לו את הריח שהוא קלט האם הוא ריח חיובי או שלילי, או יותר נכון האם המקום שאנו שוהים בו הוא מקום ידידותי לנו שנעים ובטוח לשהות בו או להפך. אפשר לתת דוגמא דווקא מהצד השלילי כדי להבין יותר טוב את הרעיון. ניקח לדוגמא מרפאת שיניים. כבר עוד לפני שנכנסים לשם מריחים את הריח המוכר והפחות אהוב שאנו מכירים מהמקום הזה. מה הדבר הראשון שעולה לכם לראש? האם אתם שמחים להיכנס לשם או שעובר בכם איזה חשש? אולי אפילו איזה צמרמורת קטנה. כל התחושות האלה עוברות בנו  עוד לפני שבכלל נכנסו למרפאה עצמה בלי קשר אם היא מעוצבת, נקיה או מסודרת. 

דוגמא מהצד החיובי תהיה כניסה לבית מלון מפנק שבכניסה מופץ ריח יוקרתי שמכניס אותנו לאווירה של החופשה כבר מהכניסה ללובי.  

חווית שהייה: 

מחקרים מוכיחים שהזמן שלקוח שוהה בחנות מבושמת גדול ב 40% לעומת חנות שאינה מבושמת. מקום שמריח טוב גורם לתת מודע שלנו להעביר מסר לחלק המודע במוח שכרגע אנחנו נמצאים במקום ידידותי שבטוח ונעים לשהות בו. כתוצאה מכך תחושת הזמן שלנו תהפוך לאיטית יותר ולא נשים לב שאנחנו מסתובבים בחנות יותר מהזמן שתכננו, אנחנו נהנה מהשהות שלנו בחנות ומהאווירה הכללית ששורה בה.     

חיבור והזדהות עם המוצרים שנמכרים בחנות: 

כן ריח יכול להשפיע על בחירת המוצר שאותו אנחנו רוצים לרכוש ואפילו להעדיף מוצר אחד על פני אחר רק בזכות הריח שמופץ בחנות, כך מוכיח מחקר שערך ד"ר אלן הירש בחנות ספורט גדולה, המשווקת נעלי נייקי. אזור מסוים של החנות בושם בניחוח ידידותי, כאשר אזור אחר נותר חסר ריח. הסחורה בשני חלקי החנות היתה זהה לחלוטין. התברר כי 84% מן הלקוחות שביקרו העדיפו את הנעליים בחלק המבושם שלה, כאשר 10% מתוכם היו נכונים גם להגדיל את סכום הקנייה בממוצע של כ-11 דולר יותר לזוג נעליים. 

הגדלת מכירות: 

אנשים רבים נוטים לחשוב שבני אדם מצבעים רכישה בגלל היגיון מסוים שעומד מאחוריה, הם טוענים שהם רכשו את המוצר בגלל שהם ממש צריכים אותו או שהוא משתלם להם יותר, אך תפסיה זו שגויה הרוב המוחלט של הרכישות שאנו מבצעים מדי יום נובע מרגש ולא מצורך מיוחד. שימוש בהפצה של ריח ממותג בבית העסק משפיע ישירות על הרגש של הלקוח ועל תת המודע שלו כמו שהזכרנו למעלה. למעשה ניחוח משפיע על קבלת החלטות ב- 75% יותר מחושים אחרים. לכן בחנויות בהם מופץ ריח ממותג אחוזי המכירות גדולים בהרבה לעומת חנויות שבהם לא מופץ ריח כלל. 

מיתוג: 

ריח של מותג הוא כמו הלוגו של המותג. רק שאת הלוגו של המותג יותר קשה לנו לזכור מאשר את הריח של המותג. מחקרים מוכיחים שזיכרון ריחני נשאר שנים רבות בעוד שזיכרון ויזואלי מחזיק מספר חודשים לכן ברגע שהרחנו את הריח של המותג בפעם הראשונה הוא נצרב לנו במוח והופך לחלק בלתי נפרד מהזיכרון ומהחוויה שעברנו באותו מקום. בפעם הבאה שניתקל בריח הזה הדבר הראשון שיקפוץ לנו לראש הוא אותה חנות או אותו בית מלון שבו הופץ הריח הזה ומיד המוח שלנו יפיץ אותנו בזיכרונות מענגים מאותה חוויה שעברנו. כמו כן מאחורי כל ריח ישנם מסרים סמויים שהמותג רוצה להעביר ללקוחות שלו לדוגמא ישנם מותגים שהמסר שהם רוצים להעביר ללקוחות שלהם הוא שהם מותג עם עוצמה וכוח כמו "מרצדס" לרוב חברות כאלה ישתמשו בריחות של עץ, טבק, ועור. ישנם מותגים שקהל הלקוחות שלהם הוא קהל צעיר כמו מותג הבגדים "אמבר קומבי" האווירה שמותג כזה רוצה ליצור זה אווירה צעירה, תוססת, תחושה של נמרצות וקלילות, הריח שמופץ בחנויות המותג הזה הוא ריח שמבוסס על ניחוחות של פירות הדר כמו תפוז לימון אשכולית שיוצר תחושה צעירה ונמרצת.

Open chat